Close
Interface Case IoT app för Mälarenergi – Styr ditt inomhusklimat från mobilen

IoT app för Mälarenergi

IoT app för Mälarenergi – Styr ditt inomhusklimat från mobilen

Bakgrund
Att vårt samhälle blir mer och mer uppkopplat är ett känt faktum. Mälarenergi är ett bolag som ägs av Västerås stad och levererar produkter och tjänster som utgör kärnan i flera grundläggande samhällsfunktioner, så som energi-, vatten- och bredbandslösningar. 

Mälarenergi såg en möjlighet att utveckla värdet för kunder kring deras moderna fjärrvärmeväxlare som är uppkopplade på Stadsnätet. Uppkopplingen gör det möjligt att både kunna hämta data och fjärrstyra dem.

Leverantörerna av fjärrvärmeväxlarnas styrsystem, Danfoss, hade sedan tidigare ett enklare webbgränssnitt som gjorde det möjligt att hantera olika inställningar på värmeväxlaren, men Mälarenenergi ville i nästa steg göra funktionerna mer tillgängliga och erbjuda sina kunder en mer välpaketerad och lättanvänd tjänst i form av en app för smartphones.

Uppdrag
byBrick Interface uppdrag var att tillsammans med Mälarenergi och Danfoss definiera hur IoT appen skulle fungera. Inom ramen för projektet låg framtagning av specifikation, UX och UI samt utveckling av appen mot Mälarenergis koppling till Danfoss API:er. Detta låg helt i linje med byBricks satsning på IoT och smarta appar.

Lösning
Vi utvecklade en IoT app som kallas Klimatkontroll och finns tillgänglig för iOS och Android-enheter. Lösningen innebär att din värmeväxlare/fjärrvärmecentral kan styras från din mobil istället för den lite svårnavigerade fysiska styrenheten. Du som är privatkund hos Mälarenergi och har köpt en värmeväxlare/fjärrvärmecentral med Mälarenergis serviceavtal Smart får du tillgång till denna smarta tekniska lösning.

Med Klimatkontroll styr du din värmeväxlare och i och med det ditt inomhusklimat direkt i mobilen, även när du inte är hemma. Du kan till exempel ändra önskad inomhustemperatur, se flöden och energianvändning, få varningar, göra inställningar för semesterläge och nattsänkningar. 

Resultat
Du kan ladda ner appen via länkarna nedan.

För Androidtelefoner:
https://play.google.com/store/apps/details?id=se.bybrick.malarenergi.fjarrvarme

För Iphone:
https://itunes.apple.com/us/app/klimatkontroll/id1387455609?mt=8

Mälarenergi AB är ett affärsdrivande företag som levererar el, fjärrvärme, vatten, fjärrkyla och snabba kommunikationslösningar, framför allt i Mälardalsregionen. Dessutom säljer företaget el till privat- och företagskunder i hela Sverige. Företaget ägs av Västerås stad.

Tillsammans med forskningsinstitutet RISE skapades en kit för att hjälpa företag att komma igång med digitalisering. DigiDIY – Digitalisering, Do-It-Yourself.

DigiDIY
Employee
Erik Stridell Business Developer
Employee
Lotta Lindberg COO & Project Manager