Digitalt verktyg för hållbar kompetensförsörjning

I mer än två decennier har Competence årligen träffat tusentals skolungdomar för att förmedla arbetsmarknadskunskap och informera om vilka kompetensbehov de ser i framtiden. I sin strävan att bidra till en långsiktig och hållbar arbetsmarknad såg de behovet av en digital lösning för att ännu mer effektivt kunna stödja unga på deras väg mot arbetsmarknaden.

Utmaning

Ett stort problem för Sveriges konkurrenskraft och välfärd är att de samhällsbärande yrkena har för få sökande. För att synliggöra hela arbetsmarknadens möjligheter och göra dessa yrken mer attraktiva är det viktigt att nå ut med information om vad de egentligen innehåller. Visste du att det finns 131 olika yrken bara inom området sjukvård & omsorg?

Competence ville nå ut med sin kunskap på fler sätt och kunna nå ut till fler personer med vägledning. Med ett digitalt verktyg skulle dessutom studie- och yrkesvägledare, arbetsförmedlare och föräldrar kunna dra nytta av den samlade kunskapen. Man behövde dessutom hitta ett effektivt sätt att samla in information från de som redan idag är yrkesarbetande.

Lösning

Med byBrick skapades det digitala verktyget dittyrke.se, ett innovativt stöd för ungdomar och arbetssökande att utforska och hitta yrkesmöjligheter de inte kände till.

Genom att besvara frågor om sina personliga drivkrafter kan användarna matchas med relevanta branscher och över 400 olika yrkesroller, få förslag på vilka yrken som passar bäst och vad som matchar mindre bra. Här finns även information om konkurrensen inom olika yrken, lönenivå och vilken utbildning som krävs.

För att samla in information från omvärlden skapades även yrkesinfo.se där dagens yrkesarbetande hjälper till att göra Verktyget bättre genom att bidra med information om just sitt yrke.

Genom att fylla i dina drivkrafter skapar Competence matchningar med passande yrkesroller.

Det digitala verktyget ger en omfattande översikt över olika branscher och det breda spektrumet av yrkesroller, vilket hjälper unga att utforska mångfalden inom arbetslivet. 

Du kan fördjupa dig i yrkesroller, få insikt i konkurrenssituationen och öppna dörrar till en mångfald av karriärmöjligheter inom valda branscher.

Verktyget skapar en direkt koppling mellan dina starkaste drivkrafter och det yrke som bäst matchar din profil, vilket underlättar för dig att fatta välgrundade karriärbeslut.

Vill du ha hjälp att utveckla ett digitalt verktyg?

Ange dina kontaktuppgifter nedtill så hör vi av oss!

Tack! Vi kontaktar dig så fort som möjligt!
Thank you! We will get back to you as soon as possible!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ladda hem whitepaper

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Download whitepaper

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Mer läsning

More inspiration

kontakt
Contact