VR-utbildning ger säkrare och effektivare kranförare

Med VR-simulering kan såväl nya som erfarna operatörer öva virtuella scenarion på ett säkert, skalbart och miljövänligt sätt. Världens ledande leverantör av lasthanteringsutrustning på väg är tack vare produkten HiSkill nu även världsledande i sin bransch på att utnyttja den senaste VR-tekniken i sitt erbjudande inom utbildning för slutkunder.

Ideala förutsättningar för virtuell operatörsträning

Utbildning med Virtual Reality och annan XR-teknik har många fördelar som komplement till traditionella lärometoder. Ofta är det dock svårt att nå hela vägen fram till att kunna ersätta operativ körning, eftersom de moment som eleverna behöver öva på är svåra att återskapa på ett realistiskt sätt med handtracking eller handkontroller.

I Hiabs fall är förutsättningarna dock ideala. HiSkill erbjuder en realistisk utbildningsmiljö där styrkontrollern CombiDrive3 är helt integrerad med VR-simulatorn som byBrick och Hiab har utvecklat, vilket ger en virtuell utbildningsupplevelse som är i det närmaste identisk med att köra en verklig kran.

Precis som i verkligheten står eleven vid sidan av lastbilen och styr kranen. Med hjälp av handgester kan eleven förflytta sig i miljön, och instruktioner ges både i talad och visuell form.

Genom att öka möjligheterna till övning och repetition kan Hiabs kunder uppnå:

- Säkrare och tryggare beteende hos kranförarna vilket leder till färre olyckor och skador på gods vid leverans till och från arbetsplatser.

- Minskade CO2-utsläpp genom att använda virtuella träningsmiljöer som finns tillgängliga när som helst, var som helst.

- Förbättrad genomsnittlig produktivitet hos kranförarna tack vare de utökade övningsmöjligheterna.

Kortare väg till certifiering

VR-simulatorn innehåller även moduler som låter förarna träna på de övningar som krävs för att klara den amerikanska standardcertifieringen NCCCO.

Operatörerna kan öva på de olika uppgifterna som krävs för NCCCO-certifieringen om och om igen innan de gör det verkliga provet, som än så länge endast tillåts att göras med fysisk utrustning.

I dialog med kunderna tar man även fram skräddarsydda kurser som ger möjlighet att öva på specifika scenarios som just deras förare behöver vara bekanta med.

Pedagogiken i simulatorn bygger på att användaren får tydliga visuella instruktioner om vad som ska genomföras.
Pedagogiken i simulatorn bygger på att användaren får tydliga visuella instruktioner om vad som ska genomföras.

Fokus på optimering

Den mobila VR-teknik som används i simulatorn eliminerar behovet av otymplig utrustning på plats och ger friheten och möjligheten att öva i vilken miljö som helst.

VR-teamet på byBrick har lång erfarenhet av VR-simulering av maskiner och hade tidigare byggt en simulator som demonstrerar Hiabs HiVision-system, något som bland annat uppmärksammades av Microsoft.

HiSkill är baserad på Unity3D-plattformen och byggdes initialt för Oculus Quest men har senare anpassats till de senaste fristående VR-enheterna.

Att skapa avancerade simuleringar för mobila VR-enheter innebär att modellerna måste optimeras rejält för att hårdvaran ska orka leverera en hög framerate, vilket är viktigt för att ge användaren en behaglig simulatorupplevelse.

”De mobila VR-enheterna har blivit väldigt mycket bättre med de senaste generationerna, och många blir överraskade över hur realistiskt det känns att köra simuleringar trots begränsningarna.Tack vare att vi jobbar cross-platform kan vi alltid hänga med i utvecklingen och säkerställa att våra kunders investeringar håller över tid.

- Daniel Eriksson, CTO för byBricks RT3D-team.

En ny och skalbar intäktskälla

Genom att träna sin körning i VR-miljön blir operatörerna bekväma med utrustningen och lär sig köra mer effektivt och säkert. Att göra nybörjarmisstag är ofarligt, och elevernas kunskaper kan utvärderas snabbt och automatiserat.

Dessa kundvärden och proaktiv satsning på VR har skapat möjligheter för Hiab att utöka sitt eftermarknadserbjudande med en helt digital produkt, och stora möjligheter till framtida vidareutveckling.

Tack! Vi kontaktar dig så fort som möjligt!
Thank you! We will get back to you as soon as possible!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ladda hem whitepaper

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Download whitepaper

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Mer läsning

More inspiration

kontakt
Contact