Vad händer när strömmen går? - VR-simulering för ABB AS

Case: VR-simulering för ABB AS

ABBs produkt Process Power Simulator är en mjukvarusimulering av det världsledande styrsystemet 800xA. Simulatorn erbjuder ABB till sina kunder för att de ska kunna utföra operatörsträning och simulering av olika typer av scenarion och situationer.

ABB ville hitta ett sätt att använda den senaste tekniken för att väcka intresse för produkten, både hos potentiella kunder och för att nå ut till framtida medarbetare.

Verklighetstrogen VR-upplevelse

byBrick Interface genomförde först en workshop tillsammans med teamet på ABB, utanför Oslo, med fokus på att identifiera olika möjligheter och genomföra en idégenerering kring hur VR-teknik kan användas på kort och lång sikt för att stödja olika behov.

För att kunna illustrera varför det är viktigt att kunna simulera verkliga händelser valde ABB att skapa en Virtual Reality-simulering. I simuleringen får användaren uppleva en ”black out”, vilket innebär att all strömförsörjning på anläggningen försvinner. Därefter ska användaren utföra ett antal olika uppgifter för att lösa problemet och se till så att strömmen kommer tillbaka till anläggningen igen.

En realistisk och interaktiv simulator

Ett viktigt perspektiv var att uppnå en så realistisk visuell upplevelse som möjligt. För att uppnå detta fick byBrick Interface ta del av en 3D-modell av ABBs innovativa kontrollrumskonsol EOW-x som placerades i en fiktiv och modern industrimiljö.

I den interaktiva VR-miljön måste användaren gå igenom ett antal steg för att lösa problemet och köra igång processerna igen efter strömavbrottet. Med hjälp av ett hologram visualiseras anläggningen för användaren på ett överskådligt sätt för att skapa förståelse för helheten.

Lösningen är PC-baserad och bygger på Oculus Rift med handkontrollerna Oculus Touch, som möjliggör att det går att använda virtuella händer för att interagera med den virtuella världen.

Effektiv och tankeväckande indragare

Upplevelsen hade världspremiär på teknik- och automationsmässorna Scanautomatic och ProcessTeknik i Göteborg i oktober 2018. ABBs VR-upplevelse var välbesökt och fungerade som en indragare till montern och tankeväckande dialogstartare.

VR-simuleringen kommer att finnas tillgänglig på ABB Ability Customer Experience Center Showroom och Co-creation lab.

Se film på upplevelsen här:

Tack! Vi kontaktar dig så fort som möjligt!
Thank you! We will get back to you as soon as possible!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ladda hem whitepaper

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Download whitepaper

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Mer läsning

More inspiration

kontakt
Contact