Close

Office 365 för företag - så används det i Sverige

Sedan den svenska lanseringen 2011 så har Office 365 för företag vuxit på ett närmast explosionsartat sätt. Det finns idag faktiskt fler svenska företag som använder någon del av lösningen än de som inte gör det. Den enda konkurrenten till Office 365 idag är egentligen Google G-Suite som inte alls uppnått samma framgång på företagsmarknaden. Anledningarna till detta är flera men att Microsofts Officepaket är en av hörnstenarna i Office 365 har sannolikt varit en bidragande faktor. Något som kan tyckas märkligt för den som är mer insatt i Office 365 och de värden som lösningen faktiskt innebär för svenska företag.

 Vi på byBrick Operations har arbetat med Office 365 för företag sedan 2011 och i den här texten så går vi igenom vad Office 365 är och vår samlade bild av hur svenska företag använder molnlösningen - som en central del i den dagliga verksamheten.

Kontakt

Office 365 för företag - Topp 5

Det finns förmodligen lika många sätt att använda Office 365 som det finns användande företag. Det är helt enkelt omöjligt att gå igenom all tillgänglig funktionalitet i ett inlägg som detta. Läs vidare så går vi istället igenom hörnstenarna till Office 365 och vad de innebär för ett genomsnittligt företag.

1. Officepaketet som prenumeration

Användaren av Officepaketet kan känna sig trygg - Microsoft Office är en central del av Office 365 vilket gör förändringsresan mer bekväm för gemene företag och deras medarbetare. En väsentlig skillnad är dock hur man betalar för Office 365, via prenumeration. Prenumeration innebär att företag betalar för Office 365 till en kostnad per användare och månad. Månadskostnaden för ett bolag med 10 användare blir alltså licensens månadskostnad * 10. Även om det tog ett tag innan svenska företag vande sig vid Microsofts prenumerationsmodell så är den idag uppskattad och innebär flera fördelar. Som exempel enkelhet i att öka och minska licenser vid förändringar i företagets anställningar, vilket i slutändan innebär att man bara betalar för de licenser som är i användning. En annan fördel är att företaget är berättigat till all tillkommande funktionalitet som Microsoft släpper inom licensen, och det är en hel del. Till exempel nya versioner av Officepaketet.

Office för företag

2. Molnlagring direkt från Officeapplikationerna

Att spara filer i molnet är i princip standard för många svenska företag idag. En utveckling som var helt främmande för bara 10 år sedan. Och molnlagringsytorna OneDrive och SharePoint är två delar till Office 365 som undergått rejäla förbättringar under åren. Det är idag enkelt att spara filer i molnet direkt ifrån Officeapplikationen. Därifrån kommer användaren åt filen från alla sina enheter, kan dela den med en kollega eller kund och har i och med molnlagringen även skapat en säkerhetskopia om datorn skulle förloras eller gå sönder. Med OneDrive så kan användaren säkerhetskopiera en filmapp eller hela sitt skrivbord. Enkelt, säkert och bra. I SharePoint kan företaget skapa en gemensam fildelningsyta och i samma vända skrota sin lokala filserver. Resultaten blir; en förhöjd säkerhet kring företagets data, en löpande säkerhetskopiering men gör även företagets data sökbar och spårbar genom hela Office 365. En otrolig fördel när det kommer till företag som har krav på compliance och alla oss andra som ska efterlevna GDPR.

Office SharePoint för företag                       onedrive for business

3. Helt nya applikationer som främjar samarbete

Microsoft har under åren släppt ett flertal funktioner och applikationer inom Office 365 för att främja samarbeten. Men lösningar som Skype for Business och Office 365 Groups har idag ersatts av en enda lösning - Microsoft Teams. Microsoft Teams blir därför lite av en kompetent tusenkostnär. Microsoft Teams ger företaget en möjlighet att skapa flera kanaler (eller Teams) för att gruppera medarbetare och kanske externa användare och därmed främja samarbeten. Personer som är del av ett Team får tillgång till en rad funktioner, bland annat ett gemensamt filbibliotek, anteckningar, projektverktyg och möjlighet till onlinemöten med röst, video, fildelning där kalenderinbjudningar enkelt kan skickas direkt från Microsoft Outlook. Teams finns, som många andra Office 365 applikationer, även som app vilket innebär att medlemmar i ett Team kan arbeta, och få notiser om andras arbete, oavsett vilken enhet de använder.

Microsoft Teams

4. Videokonferens (marknadens främsta)

Som vi tidigare nämnt så ersätter Microsoft Skype for Business med Microsoft Teams. Detta innebär fantastiska möjligheter för företaget att uppdatera konferensrummen med modern teknologi, som ju kommer på köpet i många Office 365 licenser. Vi kommer då in på den stora konkurrensfördel som Microsoft har i Office 365. Det finns otroligt många företagsanvändare runt om i världen vilket skapat intresse från hårdvarutillverkare att utveckla såkallade 3e parts integrationer mellan sin hårdvara och Office 365. För att måla upp en bild så kan ni idag skaffa rumsbokningsskärmar som placeras utanför era konferensrum, vilket gör det tydligt för den passerande om rummet är bokat eller ledigt. Rummen bokas antingen via Microsoft Outlook eller direkt på rumsskärmen. Väl i konferensrummet så finns det en högupplöst videokamera som automatiskt zoomar in på den som talar. Det finns en eller flera brusreducerande mikrofoner och högtalare med tydligt ljud för alla parter. Och en centralt placerad "hub" som kan logga in presentatören automatiskt med fördelen att onlinemötet, även det, kopplas upp automatisk. Med Office 365 rätt installerat och väl valda tredjepartsprodukter så upphör alltså teknikstrulet runt onlinemöten, och ni bör känna till att det finns Office 365 kompatibel hårdvara i olika prisklasser.

Office 365 för företag                                     Office 365 företag

5. Säkerhet & compliance på en helt ny nivå

Ett företag som använder en enda lösning - Office 365 - för all kommunikation och potentiellt all behandling av sin företagsdata behöver omslutande, robust säkerhet. Detta finns i Office 365 och är faktiskt än mer tilltaget i Microsofts vidareutveckling av Office  365, en molnlösning som går under namnet Microsoft 365. Med Microsoft 365 så harmoniseras en dators operativsystem (Win 10 Pro/Ent) med Office 365 och dessutom inkluderas Microsoft Intune vilket täpper till den lucka som tidigare funnits. Sammantaget innebär detta att Windows Hello säkerställer användarens inloggning till sin dator, Bitlocker krypterar datorns hårddisk och omöjliggör obehörig access till lagrad företagsdata, Microsoft multifaktorautentisiering säkerställer företagsdata som är lagrad i Microsoft moln eftersom inloggningsförsök måste godkännas via användarens mobila enhet. Att Microsoft inkluderar marknadens främst virusskydd Windows Defender och Advanced Threat Protection innebär att cirkeln sluts och att säkerhet i 360 grader är på plats.

Intune för företag         BitLocker        

Ett omfattande inlägg och ändå har vi bara skrapat på ytan av Office 365 har att erbjuda. Vill du veta mer om Office 365 eller Microsoft 365, läs vidare här på vår webbsida eller varför inte ta kontakt med oss på chatten eller kontaktformuläret här nedan. Vi på byBrick Operations har hjälpt hundratals företag till Office 365 och berättar gärna hur vi kan hjälpa er.

 Kontakt

Kontakta oss om Office 365 för Företag