
Bloggserie – Uthålligt självledarskap
- Del 1/8 - Det handlar om minst en halvmara
- Del 2/8 -Har jag mod nog?
I vilken utsträckning handlar ledarskap om mod?
Jag tror att vara ledare i många stycken handlar om att våga exponera sig, våga göra fel, våga ha fel, men också våga visa vägen och att ge andra mod. Tar jag inga risker så växer jag inte. Då begränsar jag min egen utveckling och därmed också potentialen i mitt bidrag som ledare. Så ja, för mig handlar ledarskap i stor utsträckning också om mod.
Förstå min trygghetszon
Innebär det att en ledare ständigt skall ta risker? Nej absolut inte. Men genom att vara medveten om och förstå min egen oro och rädslor, så blir det lättare att förstå vad som är en riktig och kanske framför allt relevant risk. Vi alla har en trygghetszon, så även jag, även om det kan vara svårt att erkänna ibland. Genom att förstå min egen trygghetszon och hur den kan utmanas, så blir jag också blir bättre på att förstå risker. Det gör mig bättre på att förstå att andra också har trygghetszoner, för jag behöver förstå dem också. Jag blir bättre på att ge andra mod, att inspirera och att visa vägen.
För min del så handlar det om att balansera mellan vad som kan tyckas vara den trygga vägen framåt och att när så krävs våga trycka på lite extra, ta en kalkylerad risk medveten om eventuella konsekvenser. För att återvända till analogin mellan ledare och löpare i mitt tidigare inlägg, det är ungefär som att förstå i vilka backar jag skall försöka trycka på lite extra och i vilka jag behöver hålla igen. Trycker jag på i en backe vid fel tillfälle, om jag inte är förberedd på vad som kommer senare, då kan det få konsekvenser för hela loppet. Fast ibland så är jag villig att ta den risken ändå…
Vara lite modig
Vid nästan alla tillfällen då jag har klivit utanför min trygghetszon så kommer en känsla av oro. Gjorde jag rätt? Tänk om det blir andra konsekvenser än de jag tänkt på? Att denna typ av oro dyker upp är nog oftast ett resultat av att jag faktiskt klev utanför trygghetszonen. Jag har i någon mån inte den kontroll som jag är van vid.
Vi skall inte glömma att vi alla har olika personligheter, våra behov av trygghet är olika och vi har olika nivåer av riskbenägenhet. Vad som är rätt för en person behöver inte nödvändigtvis vara rätt för en annan. Det gör också att alla ledare inte passar i alla situationer, för behovet av ledarskap kan variera stort.
Våga gå utanför trygghetszonen emellanåt
Att som ledare våga visa vägen och våga gå utanför trygghetszonen gör skillnad, både för mig som ledare och för de som jag leder. Jag tror att det är i stunder då jag visar mod som jag gör störst skillnad som ledare.
I mitt nästa blogginlägg i serien om ”Uthålligt självledarskap” kommer att skriva om att ”Gilla att sitta i kläm”.

Anders har snart 20 års erfarenhet av ledarskap och förändringsprojekt. Att leda i förändring kommer naturligt för honom, där är hans engagemang, holistiska synsätt, målmedvetenhet och drivkraft värdefulla egenskaper. Anders mål är att leda i förändring med respekt och empati med fokus på uppfyllnad av förändringsmålen.