
Det har gått två månader sedan jag lämnade Almedalen och tog en taxi till Visby flygplats. Lycklig, omtumlad och full med inspiration. Men, vad var det egentligen som sades och vad sitter kvar så här i efterhand? Jo, kopplingen mellan framtidens storföretag och Artificiell Intelligence, AI. Hur viktigt det är för företag att ta vara på all sin data och använda den tillsammans med de möjligheter som AI medför. Och, inte minst, insikten i de viktigaste företagen i vår framtid kanske inte ens är startade idag.
Startups - våra nya opinionsbildare
De flesta mindre startups behöver stöd och finansiering i början för att lansera och skapa tillväxt för sina innovativa bolag. Ett sätt att hitta finansiering är att nätverka och presentera sin affärsidé för investerare och affärsänglar. På temat "framtidens opinionsbildare" arrangerar Serendipity Challenge årligen en entreprenörstävling där nordiska startup bolag kvalar för att vara en av 50 som får visa upp sig i den stora Techarenan under Almedalsveckan. I Techarenan ges de möjlighet att pitcha sin idé för besökare från såväl regering, näringsliv och samhälle.
Finalveckan i Almedalen
Under Almedalsveckan går ytterligare 24 bolag vidare för att slutligen bestå av 7 bolag som alla tävlar om slutpriset, 200 000 kr och titlarna "Årets Startup och Årets Tillväxtbolag". Utöver det ekonomiska bidraget får vinnarna också delta på en vinnarresa där de träffar och knyter kontakt med några av världens största och mest framstående teknikföretag.
Juryn, som består av representanter från näringsliv och Serendipity Challenge bedömer bolaget och affärsidén utifrån:
- Skalbarhet
- Unicitet
- Marknadspotential
- Global applicerbarhet
- Kompetens inom teamet
Läs mer om finalisterna här:
http://theserendipitychallenge.se/finalbolag-2018/
Nytt stycke i affärsplanen
Vad har då finalisterna och nutida framtidsbolag som inte funnits med i traditionella affärsplaner? Digital strategi, miljö/hållbarhet och customer first? Nej, dagens nystartade företag har gått steget längre och har redan kritat in AI som en central del av sin affärsidé. Hur de skall använda den data de får in och förhålla sig till interaktionen mellan IoT och våra egna devices. Hur de skall driva forskning, utbildning, affärsutveckling och undgå missnöje och proaktivt föregå sina kunder genom att låta en maskin, utan objektiva bedömningar, göra analyser och fatta beslut baserat på - just det data.
Startskottet har gått för ett nytt sätt att tänka, där AI ingår i företagets ekosystem, precis lika väl som övriga, mer traditionella strategier. Integrerat i verksamheten men ändå som en egen ö, ett eget litet företag i företaget. För data är ju, som vi hört många konstatera, vårt nya guld.
Ny konkurrensfördelar
Och med guld så kommer oftast konkurrensfördelar. Ser vi i backspegeln till den framfart vi sett under de senaste åren, där digitaliseringen efter att ha legat och grott i många år nu slagit igenom med kraft, så tror jag att vi nu kommer se en hockeystick i företagens agerande kring användandet av AI. Fenomenet AI, som var i sin linda redan på 90 talet, har nu blivit ett ”it-word” och det handlar inte längre om AI eller inte. Det handlar snarare om målet att skapa en skalbar struktur, hur ta vara på möjligheten och inom vilka områden.
De företag som är våra förebilder idag är inte nödvändigtvis våra förebilder imorgon och jag vill citera legenden och hotellmagnaten Peter Stordalen. "Succe är inte något du har, succé är något du har haft och kan få igen". Jag är övertygad om att många av de unga entreprenörsföretag vi mötte i Almedalen i år, 2018, snarare än vi tror, genom att ligga i framkant inom AI och därmed få snabba, smarta fötter, antingen kommer att ge de traditionella storföretag en rejäl match ELLER ett rejält tillskott i form av investering, uppköp och/eller samarbete.
Slutord: Aldrig någonsin kommer vi se så lite teknik som vi ser idag och det som är en innovation idag är en hygienfaktor i morgon.
Uppdaterad på :