Close
Management Nyheter 2019 Mobile World Conference

Mobile World Conference i Barcelona

byBrick Management besökte Mobile World Conference i Barcelona

Den sista veckan i februari arrangerades Mobile World Conference i Barcelona Temat i år var ”Intelligent Connectivity” och det kan översättas med de två hetaste buzz-worden: AI och 5G!Temat i år var ”Intelligent Connectivity” och det kan översättas med de två hetaste buzz-worden: AI och 5G! Mässan är världen största inom mobilitet med över 100.000 besökare och 2400 utställare tillsammans med hundratals olika seminarier och lanseringar. Det är omöjligt att hinna se allt, men kommer några highlights som vi fångade upp.

Publicerat den:

 

AI & Machine learning

AI & Machine learning präglar i stort sett allt och det kommer hela tiden nya spännande tillämpningar. Mycket av det man pratar om är hur AI kan vara med och hjälpa till och fatta beslut på olika sätt. Ett exempel där AI blir vanligare är vid olika former av övervakning där flera lösningar för bildigenkänning visade hur man ur stora massor kan identifiera kön, ålder och även humöret på okända människor. Detta kan därefter användas för att analysera hur nöjda kunderna är i bemötandet av butikspersonal, eller för att identifiera att du har rätt säkerhetsutrustning på dig när du går in i en fabrik. En annan innovativ tillämpning av AI är Aerial.ai som använder AI för att analysera hur radiovågorna i befintliga wifi-nät studsar och därigenom kan identifiera personer som rör sig i ett rum eller hus.

5G är rykande hett

Eftersom MWC i grunden är en telecom-mässa så var så klart 5G ett av de hetaste ämnena. Ericsson som har den största montern på mässan lanserade en mängd olika produkter och tjänster som ska hjälpa operatörerna att bygga upp 5G-näten i världen. De första 5G-nätet finns redan igång bl.a. i Sydkorea och USA men det dröjer till 2020 innan vi har 5G-nät i Sverige. 5G ger inte bara betydligt snabbare hastighet (10 till 100 ggr snabbare än 4G) utan också väldigt snabb svarstid (liten fördröjning) vilket ger nya möjligheter till realtidsapplikationer i mobilnätet. Något vi som besökare fick prova på genom att, med hjälp av ratt och kameror i Barcelona, styra en lastbil som fanns på en testbana i Borås. Ett annat exempel var ett rockband som var uppdelat på två olika platser och spelade tillsammans i perfekt synk över 5G-nätet.

Hololens – Mixed reality glasögeon

En annan stor lansering var Microsoft Hololens 2 som är en klart förbättrad version av den första versionen av Hololens som släpptes för några år sedan. Hololens är en Mixed reality-lösning där man ser verkligheten genom glasögon samtidigt som ett virtuellt lager läggs på med information och visualisering för att hjälpa och förenkla för framförallt personer som arbetar med uppgifter där man inte har tillgång till en dator i sin direkta närhet, ex. inom industrin eller sjukvården.

Robotar i alla de former

Robotar i alla möjliga former och utföranden kommer också starkt. Både fysiska robotar som ex. servicerobotar i olika sammanhang men också viruella robotar som kan agera assistenter i ex. kundtjänst. Ett exempel är ”Hotell-roboten” från Korea Telecom. Den ser ut som en snyggare soptunna med lock som åker runt i hotellkorridorerna och agerar roomservice.

Industry 4.0 & IoT – allt är uppkopplat

Som vi vet blir mer och mer av vår omvärld uppkopplad och det skapar nya möjligheter att kunna optimera sin verksamhet och utveckla nya affärsmodeller. Toyota Material Handling var på plats i Microsofts monter och visade sina lösningar kring hur uppkopplade truckar och sensorer kan optimera logistikflöden i tillverkande industrier. I Ericssons monter hittade vi en gruvmaskin från Epiroc där inte bara maskinen i sig var uppkopplad, utan det finns sensor även i berget som används för att skapa en digital tvilling som visualiserar och analyserar data kring hur gruvan ska brytas på effektivaste sätt. Ytterligare ett svenskt företag, Digital Route hittade vi i SAPs monter. Med sin lösning för att samla data från sensor och kanalisera detta till affärssystem kan helt nya affärsmodeller skapas. Vi har gått från att sälja produkter (Up front) till att sälja tjänster (subscription) men nu kommer nästa steg, Pay as you Go, dvs. betala bara för det du förbrukar i realtid. Helt plöstligt kan man erbjuda affärsmodeller där ex. en fabrik betalar leverantören utifrån hur mycket en viss maskin används. Detta möjliggörs av att allt mer är uppkopplat och kan mätas och styras på ett smart sätt.

 Lansering nya, coola lurar

Sist men inte minst så lanseras det såklart en massa nya mobiltelefoner. Årets nyhet är vikbara skärmar där du helt enkelt kan öppna din mobil ungefär som en bok för att få en större skärm. Samsung Galaxy Fold var den första som lanserades men äver LG, TCL och Huawei lanserade liknande telefoner. Coolast var dock Nubia Alpha från ZTE, en hybrid mellan smartphone och klocka med full funktionalitet direkt på armen.

Mobile World Conference är en guldgruva för alla som är teknikintresserade och som vill förstå hur digitaliseringen drivs av att allt blir mer och mer uppkopplat, sammankopplat och tillgängligt i realtid. Det gäller att förstå vilka av alla dessa förändringsvågor som är intressanta och viktig för den verksamhet du befinner dig i, och hur ni kan skapa fördelar och nya möjligheter att utveckla och effektivsera verksamheten. Och hur din verksamhet kan utveckla sin digitala mognad och ta ett samlat grepp på den digitala transformationen.

Vill du höra mer om Mobile World Conference så hör gärna av dig! Vi pratar mer än gärna om vad vi såg och upplevde under våra tre dagar i framtiden. 

Publicerad av:
Author
Mats Hultman Senior Management Consultant

Visa nyhetsarkiv