Close
Interface Nyheter 2018 Verktyg för framtidens yrkesvägledning

Unikt digitalt verktyg för framtidens yrkesvägledning lanseras i Almedalen

Digitalt verktyg för kompetensförsörjning

I Almedalen lanseras ett nytt, unikt verktyg som visualiserar olika branscher och yrken utifrån personliga drivkrafter. Verktyget är det första i sitt slag och innebär ett helt nytt sätt att arbeta med yrkesvägledning.

Publicerat den:

Många av de yrken som finns idag kommer att försvinna och ersättas av teknik som AI och robotar, eller helt nya yrken. Därför är det svårt för ungdomar att veta vilka yrken som är aktuella att satsa på i framtiden. Organisationen Jobba i Västerås (JiV) har i uppdrag att sprida kunskap om framtidens arbetsmarknad och möjligheter, och har tillsammans med byBrick Interface utvecklat ett nytt digitalt verktyg för att testa ett nytt sätt att vägleda ungdomar rätt.

I Almedalen lanserar onsdagen den 4 juli Västmanlands styrkeområden automation, energi, järnväg, samt välfärd och hälsa ett nytt, unikt verktyg som visualiserar olika branscher och yrken utifrån personliga drivkrafter. Verktyget är det första i sitt slag och innebär ett helt nytt sätt att arbeta med yrkesvägledning.

”Kompetensfrågan är den enskilt största frågan för Västmanlands styrkeområden, därför har vi inom projektet Smart4U valt att satsa på att ta fram ett verktyg som kan användas under många år och i hela landet för yrkesvägledning”, säger Fia Mårdfelt, projektledare för Smart4U.

Västeråsföretaget byBrick Interface vann upphandlingen för utvecklingen av verktyget tack vare att teamet har lång erfarenhet av spelutveckling, UX, apputveckling, 3D och VR, och har nu designat och utvecklat den tekniska lösningen. 

”Ungdomar idag drivs av motiv som landar i fyra olika utgångar. Yrken som de sett och därför känner till, yrken som ger status eller pengar, yrken som ger något slags kändisskap och yrken där man kan utöva sin hobby. Av de över 8000 olika yrken som finns i Sverige gör detta att de flesta riktar sig mot 20-30 av dessa. Vi behöver arbeta med attraktionsstyrning för att förändra detta.”, säger Björn Nordén, Verksamhetschef på Jobba i Västerås.

”Vi arbetar även för att öka teknikintresset hos ungdomar, eftersom alla yrken kommer innefatta någon form av teknik i framtiden. För oss är det viktigt att leva som vi lär, med tekniken i fokus för att kommunicera med ungdomar på deras vis”, fortsätter Björn Nordén.

I verktyget börjar den som vägleds med att berätta om vilka intressen och drivkrafter hen har. Drivkrafterna matchas sedan mot yrkenas innehåll som visas i en pedagogisk och interaktiv applikation, där användaren befinner sig i en fiktiv digital värld som skapar en känsla av framtid och möjligheter.

Den digitala världen liknar en spelapplikation, där användaren navigerar runt och vägleds till att söka kunskap om arbetsmarknadens möjligheter och utmaningar. Miljön är ett modernt samhälle uppbyggt som det kan tänkas se ut år 2040, med arbetsmarknaden och dess branscher och yrken som utgångspunkt.

”Verktyget är både enkelt och roligt att använda. Under lanseringen i samband med seminariet i Almedalen demonstrerar vi hur verktyget fungerar och hur det konkret går till att bli yrkesvägledd i det”, säger Björn Nordén.

Lanseringsseminariet hålls i S:t Drotten kl 14-14:45 onsdagen den 4 juli och avslutas med lanseringsmingel.

För mer information, kontakta:
Elin Sjöström, produktionsledare, byBrick Interface AB, Tel: +46 722 21 30 21
Björn Nordén, verksamhetsledare, Jobba i Västerås, Tel: +46 707-18 18 17

Visa nyhetsarkiv