Interface Nyheter 2017 Visualisering på plats med ny Augmented Reality-teknik ger trygghet för husköpare

Visualisering på plats med ny Augmented Reality-teknik ger trygghet för husköpare

Visualisera nyproduktion på plats med Augmented Reality

Aroseken i Västerås erbjuder nu sina kunder att uppleva nyproducerade hus på plats, långt innan de har börjat byggas med hjälp av en Augmented Reality-app som byBrick Interface skapat.

171122

Aroseken i Västerås erbjuder nu sina kunder att med hjälp av en Augmented Reality-app uppleva nyproducerade hus på plats, långt innan de har börjat byggas. Appen har skapats av byBrick Interface och bygger på Apples senaste AR-teknik som lanserades i höstas.

Aroseken har sedan starten för 60 år sedan byggt 6000 bostäder i Västerås. Som stadens största småhusbyggare vill man arbeta med den senaste tekniken, och redan för ett par år sedan erbjöds Arosekens kunder att se nya bostadsobjekt i Virtual Reality innan de börjat byggas. VR-lösningen har uppskattats av både kunder och mäklare eftersom det underlättar beslutsprocessen och förkortar säljcykeln.

”Byggbranschen är en gammal och relativt försiktig bransch när det kommer till att prova ny teknik i själva byggnationerna, för det tar helt enkelt lång tid att säkerställa att nya metoder är säkra och trygga. Däremot kan vi vara mer innovativa när det gäller andra tjänster, och använda ny teknik för att stötta köparna i beslutsprocessen.” säger Johan Swensson, Marknadschef på Aroseken.

Nu tar Aroseken nästa steg och erbjuder kunderna möjligheten att se bostäderna på plats i sin framtida miljö, med hjälp av Augmented Reality och Apples ARkit. Man har tidigare använt smarta ritningar för att visa 3D-modeller av objekt, men med ny AR-teknik ges möjligheten att ta visualiseringen ett steg till och därmed skapa mer flexibilitet och mervärde under säljprocessen.

”VR gjorde att vi kunde erbjuda kunder att se interiören innan den var byggd, och med AR ges möjligheten att se exteriören i dess rätta miljö. Ett bostadsköp är för många den största affären man gör som privatperson och då gäller det för oss att kunna erbjuda trygghet och hjälpa till i beslutsfattandet. VR och AR tekniken gör det möjligt”, säger Johan Swensson.

”Från början tänkte vi att alla bostadsspekulanter skulle kunna åka ut till marken där huset ska stå, slå igång läsplattan och se huset på plats. Men vi insåg att det behövs ytterligare lägen, exempelvis att kunna visualisera huset på soffbordet hemma och visa för vänner, lite som ett dockskåpsperspektiv”, säger Elin Sjöström, Teamledare VR&AR på byBrick Interface.

I appen kan användaren se Arosekens radhus som ska byggas i Gäddeholm utanför Västerås. Med Augmented Reality kan husen visualiseras såväl hemma på köksbordet som ute på den faktiska tomten eller på en annan öppen yta. Det är även möjligt att kliva in i husen och uppleva interiör och planlösning i verklig storlek. Ljuset i miljön ändras efter rådande ljusförhållanden, och i appen finns även områdesinformation och kontaktmöjligheter.

”Vi är ett litet företag och ska vi överhuvudtaget överleva, så måste vi ligga i framkant - annars har vi inte en chans. Därför väljer vi att samarbeta med byBrick Interface i teknik- och konceptutvecklingen. Vi kan hus och byBrick kan teknik, vilket gör att vi länge samarbetat med roliga och kreativa projekt”, säger Johan Swensson.


Augmented Reality
Augmented Reality, eller förstärkt verklighet, är en teknik som i realtid förenar verkliga och digitala sinnesintryck med varandra. Genom att använda en smartphone, läsplatta eller digitala glasögon kan användaren se information som visas ovanpå verkligheten i ett digitalt lager.

Visa nyhetsarkiv